Höga Kusten Winter Trail

Nu är det drygt två veckor sedan Höga Kusten Winter Trail arrangerades för tredje gången. Det var också tredje gången delar av klubben åkte upp för att springa någon av distanserna som finns att välja mellan. Höga Kusten Winter Trail är ett lopp som går på upptrampade leder över bergen runt Skuleskogens nationalpark. Det finns tre distanser att välja mellan, 25km, 35km och 50km. Det kluriga är att förhållandena alltid är olika, första året var det 20 cm nysnö ovan blankis och förra året var det minus 15 och sjukt mycket snö. Årets förhållanden var minst sagt annorlunda, 7 grader och välpackad snö som gav hopp om att jag skulle kunna ta mig under 6:00, kanske tom 5:30.

Starten gick och två löpare satte upp ett bra tempo (det skulle visa sig vara bröderna Backa som vann 25km-klassen). Det kändes bra att gå ut i ett hårt tempo för att försöka få till en bra tid. Fick med mig en annan 50km-löpare som jag tidigare träffat på Sandsjöbacka Trail en månad tidigare, Ainars Kumpins. Förstod snabbt att Ainars enda mål för dagen var att komma före mig över mållinjen. Uppför kände jag mig stark och Ainars tappade lite, men så fort det gick utför så släppte han på och jag fick svårt att hänga på. När vi kom fram till första stationen efter 10km såg jag på klockan att vi låg 12 minuter före förra året. Vi lämnade bröderna och fortsatte ut på nästa varv, vilket innebar bergsrundan och nästa 10 km. Vi turades om att dra och inte långt in på varvet så börjar vi möta löpare som sprungit fel. De första hade fått sig en rejäl extrarunda. Åter igen så släpper Ainars på utför och jag får jobba ikapp så fort det planar ut eller börjar gå lite uppför.

I varvning igen fyller vi båda på med energi och går gemensamt ut på tredje varvet, som kallas kustrundan. Det är 15 km som börjar relativt flackt för att sedan bli en rejäl stigning och sedan platt igen. Varvet flyter på bra och vi håller ihop större delen av rundan och kommer gemensamt in till sista kontrollen.

Sista delen av banan är gemensam för alla distanser, man följer Höga Kusten-leden fram till Skuleberget, sen är det bara upp och ned för det och sen är man framme….
Kände mig pigg efter vi lämnat sista kontrollen och planen var att öka farten under ett lättare parti där leden går längs en mindre bilväg. Fick någon meter men det var inte tillräckligt för att skaka av Ainars. När leden lämnade bilvägen reviderade jag mina planer till att istället rycka i stigningen upp för Skuleberget. Här tänkte jag att det nog var min sista chans att ta hem det, eftersom han visat sig vara så mycket starkare utför. Framme vid berget låg jag precis bakom men leden är så smal så finns det inte mycket utrymme att springa om. Jag kände inte heller att jag hade några extra krafter för att försöka skapa mig en lucka så fick åter igen göra upp en ny plan i huvudet. Den nya planen var att försöka hänga på utför…..

Så fort man når toppen så börjar utförslöpan och hastigheten drogs upp till max direkt. Han fick några meter men när jag verkligen släppte på så ökade inte avståndet mer än så. Jag lyckas precis att hänga på där Ainars gick som hårdast och sen när det blev riktigt brant så var även han tvungen att sänka farten, så då kunde jag ta ikapp de sista metrarna. Här frågade jag om han ville dela på segern eller om vi skulle tävla om det hela vägen in i mål. Det var tydligt att det inte var ett alternativ att dela på det. Vi skulle alltså spurta om det. Funderade på om det ens skulle gå att spurta efter fem mil.

När vi kom ned för branten är det några hundra meter man har på sig innan målgången. Jag låg precis bakom när vi kom ut på det platta partiet som sträcker sig fram till mål. Han ökar farten. Jag känner att det är nu det gäller. Trycker på det jag har och jag närmar mig, går ut bredvid och smiter förbi i innerkurvan. På upploppsrakan är jag före och håller det in över mållinjen. Ramlar ihop i en hög och njuter av upplevelsen.

Övriga i klubben gjorde riktigt bra ifrån sig. Oscar sänkte sin tid med 1h13min David med 1h27min och Oskar sprang sin längsta distans någonsin (utan någon vidare löpträning….)

Resultat:
50km
Sebastian: 5:00:30
Oscar: 5:37:36
David: 7:33:55
35km
Oskar: 5:54:33

 

Kommentarer är avstängt